آشنایی با کارت گرافیک NVIDIA Quadro RTX 6000
1399-06-17تفاوت بین هارد دیسک 2.5 و 3.5 اینچ
1399-06-25هنگام خرید کارت گرافیک به پارامترهایی مثل قدرت، وضوح، سازگاری با سیستم، میزان مصرف و مقدار بودجه پیشنهادی حتما توجه داشته باشید.
کارت گرافیک های متنوعی در بازار وجود دارد، ولی هر فرد با توجه به بودجه و کارایی مد نظر خود کارت گرافیک مورد نظر خود را انتخاب می کند. برای انتخاب کارت گرافیک مورد نظر خود با ماکان پرتو همراه شوید.
در واقع کارت گرافیک یکی از مهم ترین بخش ها برای پردازش کارهای گرافیکی، انجام محاسبات پیچیده ریاضی و انواع طراحی انیمیشن های دوبعدی و سه بعدی است. در حال حاضر دو برند NVIDIA و AMD طراح و تولید کننده پردازنده های گرافیکی هستند.
هر پردازنده گرافیکی یک مدل مخصوص به خود دارد که با یکسری عدد و حروف نشان داده می شود و در واقع این اعداد بیانگر سری یا رده پردازنده می باشند. هر مدل پارامترهای فرعی نیز دارد که شامل: تعداد هسته ها، فرکانس پردازشی و معماری است.
فرق پردازنده با کارت گرافیک در این است که، پردازنده یا CPU از چند هسته جهت پردازش ساخته شده در حالی که کارت گرافیک یا GPU دارای هزاران هسته پردازشی است.
شرکت انویدیا بزرگترین تولید کننده کارت گرافیک است. کارتهای گرافیک ساخت این کمپانی از جمله قدرتمند ترین و پیشرفته ترین کارتهای گرافیک موجود در بازار هستند.
AMD تنها رقیب انویدیا محسوب شده و تا بحال نتوانسته است در زمینه فروش به انویدیا برسد اما با این حال کارتهای گرافیک این شرکت هم پیشرفته و کارآمد هستند.
در ادامه با عواملی که در خرید کارت گرافیک موثر هستند آشنا شوید:
1. کاربری
کارتهای گرافیک را میتوان بر اساس کاربری که برای آن طراحی شدهاند دسته بندی کرد. کاربری را میتوان اصلی ترین عامل در انتخاب یک کارت گرافیک دانست، چراکه بسیاری از عوامل نخست از کاربری که کارت برای آن طراحی شده است ناشی میشود.
2. پردازنده گرافیکی (GPU)
قلب تپنده هر کارت گرافیکی پردازنده آن است. انجام کلیه محاسبات و ترسیمات گرافیکی بر عهده پردازنده گرافیکی است. پردازنده گرافیکی بسیاری از خصوصیات کارت را تعیین میکند از این رو یک کارت بر اساس مدل پردازنده گرافیکی آن شناخته میشود.
3. حافظه گرافیکی(RAM)
مقدار حافظهای است که در یک ثانیه، پردازنده گرافیکی به آن دسترسی دارد و هرچه که مقدار آن بیشتر باشد معمولاً بهتر است.
کارتهای گرافیک امروزی به انواع مختلفی از تراشههای حافظه مجهز هستند که سرعت و پهنای باند متفاوتی را ارائه می کنند. این که چه حجمی از حافظه گرافیکی برای شما مناسب است به خودتان بستگی دارد با این حال دو کارت گرافیک که هر دو حجم حافظه گرافیک مشابهی داشته باشند را نمی توان برابر دانست و باید سایر امکانات کارت گرافیک را در نظر گرفت.
4. پهنای باند حافظه
به اینترفیس یا به عبارتی بهتر پهنای مسیر حافظه ، Memory Bus می گویند. این پارامتر نقش مهمی در کیفیت و راندمان کارت گرافیک بازی می کند هرچه این عرض بیشتر باشد سرعت انتقال اطلاعات در رم بالا تر بوده و در نتیجه قدرت کارت بالا تر رفته.
یکی از عوامل تاثیر گذار بر پهنای باند نسل تراشه حافظه بکار رفته است که در دو نوع GDDR5/X و GDDR6 موجود هستند. تراشههای GDDR6 معمولاً برتری کامل دارند.
5. کانکتورهای پاور
بیشتر کارتهای گرافیک های قدرتمند امروزی مصرف توانی بیشتر از ۷۵ وات قابل تأمین توسط درگاه PCIe دارند. اکثر کارتهای دارای کارایی بالا نیاز به اتصال مستقیم و مستقل به پاور سیستم را دارند.
در این موارد مازاد توان مورد نیاز کاربر را باید ازطریق اتصال کانکتورهای ۶ پین یا ۸ پین تعبیه شده روی کارت به کابلهای متناسبی که از منبع تغذیه منشعب میشوند، تأمین کرد. در برخی از کارتهای گرافیک یکی از این کانکتورها و در برخی از کارتها دو کانکتور مجزا دارند و روی یک کارت احتمال وجود یک کانکتور ۸ پین و یک کانکتور ۶ پین درکنار یکدیگر نیز هست. در شرایطی که منبع تغذیهی شما دربرگیرندهی کابلهای ۶ پین و ۸ پین مورد نیاز نباشد، ارتقای منبع تغذیه یا استفاده از مبدلهای خاص برای کشیدن توان مورد نیاز از یک جفت کانکتور SATA یا Molex راهکارهای جداگانهای در پیش روی کاربران است.
6. توان مصرفی
یکی از مهم ترین مسائل در خرید کارت گرافیک این است که میزان کارایی به مصرف یک کارت گرافیک را بدانید. یک کارت گرافیک اگر از تکنولوژی قدیمی برخوردار باشد، با مصرف مقدار زیادی انرژی، قدرت کمی تولید می کند اما چنانچه یک کارت گرافیک با فناوری های نوین داشته باشید، شاهد مصرف کمتر و در عین حال قدرت بالاتر هستیم.
7. استفاده از چند کارت به صورت همزمان
اگر سرور شما دارای دو عدد GPU رایزر PCIe x16 است این امکان را دارید تا کارت گرافیک به سیستم خود بیافزایید.
هر دو سازنده کارتهای گرافیکی، یعنی Nvidia و AMD، این امکان را برای کاربران فراهم کردهاند که دو یا چند کارت گرافیک را بهصورت موازی به هم متصل کنند تا عملکرد را بهبود بخشند. اما اضافه کردن کارت دوم باعث دو برابر شدن عملکرد گرافیک سیستم نمیشود، بلکه اگر بخواهید واقعبین باشید باید انتظار بهبود در حدود 25 تا 50 درصد را داشته باشید. به جای پرداخت هزینه بیشتر و افزایش پیچیدگی سیستم، به سادگی از یک کارت مدلبالای منفرد استفاده کنید.
8. سیستم خنککننده
کارتهای گرافیکی سطح بالا معمولا مصرف انرژی بالایی دارند و این انرژی باعث ایجاد حرارت میشود. در نتیجه در صورت عملکرد نامناسب سیستم خنککننده، حرارت بالای تولید شده میتواند باعث سوختن GPU شود خنککنندهها به دو دسته تقسیم میشوند خنککننده فعال و خنککننده منفعل
خنککنندههای فعال از طریق لولههای انتقال حرارتی یا خنککننده مایع اقدام به خنکسازی کارت گرافیک میکنند.
در خنککنندههای منفعل تنها از طریق لولههای انتقال حرارت خنکسازی اتفاق میافتد. تقریباً اکثر کارتهای گرافیکی از راهکار فعال برای خنکسازی استفاده میکنند اما هنوز هم تعدادی از پردازندههای گرافیکی پایینرده و میانرده همچنان به استفاده از راهکار منفعل پایبند هستند.
مزیت خنکسازی منفعل، بیصدابودنشان است که آنها را به انتخابی مناسب برای سیستمهای خانگی و اداری تبدیل میکند. در آنسو اما خنککنندههای فعال بهسبب استفاده از فنهای بیشتر، صدای بیشتری را نیز تولید میکنند.
9. پورتهای خروجی در مدل کوادرو (Quadro)
مرسوم ترین روش برای متصل کردن مانیتور به کارت گرافیک سیستم پورتهای DVI هستند. اکثر کارتهای گرافیکی امروزی یکی از این پورتها را عمدتاً دارا هستند و البته بیشتر آنها دو پورت DVI دارند که به شما این امکان را میدهند تا تصویر خروجی را بر روی بیش از یک مانیتور مشاهده نمائید.
اما این تنها نوع پورتی نیست که بر روی کارتهای امروزی ارائه میشود، برخی از کارتها به پورتهای HDMI و یا mini HDMI تجهیز شدهاند تا بتوانید خروجی آنها را بر روی HDTV ها یا ابزارهای مشابه مشاهده نمائید.
DisplayPort پورت استاندارد جدیدی است که قصد دارد جای DVI را در بازار را بگیرد و وعده داده است از نمایشگرهایی بزرگتر از نمایشگرهای کنونی که با حداکثر رزلوشن ۲۵۶۰ در ۱۶۰۰ پیکسل توسط پورت DVI پشتیبانی میشوند پشتیبانی به عمل آورد، همچنین نسخهء دیگر از این پورت با عنوان min DisplayPort ارائه خواهد شد که از نسخهء اصلی قدری کوچکتر است.
10. منبع تغذیه (پاور)
پردازندههای گرافیکی بالارده معمولاً مصرفِ برقِ بالایی دارند؛ ازاینرو انتخاب منبع تغذیهای که بتواند از پس این نیاز بربیاید، یکی از مهمترین مواردی است که باید رعایت کنید. اگر منبع تغذیه فعلیتان قادر به تأمین نیاز پردازنده گرافیکی جدیدتان نیست، حتماً به تعویض آن اقدام کنید.
11. هستههای پردازندهی گرافیکی
در کارتهای گرافیک انویدیا و AMD هستههای محاسباتی اصلی به ترتیب با نام CUDA و پردازندههای جریانی (Stream Processors) شناسایی میشوند.
هرچه تعداد هستههای محاسباتی پردازندههای گرافیکی در یک سری محصول بالاتر باشد، با پردازنده گرافیکی سریعتر و قویتری روبهرو هستیم.
12. رابط های برنامه نویسی(API)
برای ترسیمات گرافیکی؛ پردازنده گرافیکی از کتاب خانههای برنامه نویسی استفاده میکند یکی از آشناترین آنها DirectX است. پشتیبانی از رابطهای برنامه نویسی متعدد یک مزیت محسوب میشود اما از آنجایی که این کتابخانههای برنامه نویسی همواره به روز و نسخههای جدیدی از آنها عرضه میشود، ممکن است که پردازنده گرافیکی از همه آنها و یا جدیدترینها پشتیبانی نکند. پیشنهاد می شود به سراغ پردازندههای گرافیکی بروید که حداکثر یک سال از زمان معرفی آنها میگذرد.
13. اورکلاکینگ
بسیاری از پردازندههای گرافیکی در قالب کارتهایی با قابلیتهای ویژهای به منظور اورکلاکینگ عرضه میشوند. با اینکه همه کارتها را میتوان اورکلاک کرد، این قابلیت به عوامل متعددی وابسته است و امکان پذیر بودن آن لزوماً به معنای مناسب بودن آن نیست.
برای اورکلاکینگ به خنک کننده و مدار تغذیه قوی تری نسبت به مدل مرجع نیاز است و از این رو همه کارتها برای اورکلاکینگ مناسب نیستند. البته این مسئله به میزان اورکلاکینیگی که اعمال میکنید بستگی دارد و برای تغییرات ناچیز، مدار تغذیه و خنک کننده قوی لازم نیست و میتوان مدل مرجع را نیز اورکلاک کرد اما ممکن است که پایداری کافی را نداشته باشند و دمای آن بالاتر از مقدار مجاز برود.
همچنین با وجود مدار تغذیه و خنک کننده قویتر، میتوان به میزان بیشتری کارت را اورکلاک کرد.
اگر به دنبال کارایی بالا اما بدون دردسر و نگرانی از اورکلاکینگ هستید، مدلهای سفارشی با فرکانس پیش فرض بالاتر یا همان مدلهای از پیش اورکلاک شده را انتخاب کنید.
بسیاری از کارتهای گرافیک سفارشی از پیش اورکلاک شده اند و کارایی بالاتری نسبت به مدل مرجع دارند. در هنگام انتخاب مدل های سفارشی، سراغ مدل هایی بروید که در کنار خنک کننده قوی، فرکانس بالاتری دارند.
2 Comments
سلام و وقت بخیر…
کارت gtx1650 super تهیه کردم ولی پاور کابل ۶ پین برای اتصال به گرافیک ندارد – توان مصرفی ۱۶۵۰ سوپر ۱۰۰ وات است آیا استفاده از کابل تبدیل مولکس به ۶پین یا ساتا به ۶پین به گرافیک صدمه وارد میکند؟
خیر در صورتی که کابل سالم باشه مشکلی ایجاد نمیشه.