عوامل مشکل ساز در اتاق سرور
1400-09-21تفاوت هاردهای SAS و SATA
1400-10-25GDDR مخفف Graphics Double Data Rate می باشد. نوعی حافظه است که از آن در کارت های گرافیک استفاده می شود. در این مقاله شمارا با حافظه گرافیکی GDDR آشنا خواهیم کرد، با ماکان پرتو همراه باشید.
نسل های GDDR
نسل های مختلف حافظه گرافیکی GDDR به ترتیب زیر می باشد:
GDDR6 ،GDDR5x ،GDDR5 ،GDDR4 ،GDDR3 ،GDDR2 و GDDR6X
هر نسل نسبت به نسل قبل ظرفیت بالاتر، سرعت کلاک بالاتر و سرعت انتقال داده بیشتر را به همراه دارد و به حافظه اجازه می دهد تا داده های بیشتری را ذخیره کرده و سریعتر پردازش کند در نتیجه عملکرد کلی کارت گرافیک را بهبود می بخشد.
حافظه گرافیکی GDDR2
اولین بار حافظه گرافیکی GDDR2 را شرکت انویدیا معرفی کرد. این حافظه ولتاژ کاری 2٫5 ولت و کلاک پالس بالایی داشت. حافظه گرافیکی GDDR2 به دلیل تولید گرمای بالا از رده خارج شده است.
پیشنهاد مطالعه: رایزر کارت گرافیک چیست؟
حافظه گرافیکی GDDR3
حافظه گرافیکی GDDR3 را اولین بار شرکت انویدیا استفاده کرد. این حافظه نسبت به نسل قبل دارای ولتاژ مصرفی کمتر برای بافرهای ورودی و خروجی، سرعت کلاک بیشتر، دارای قابلیت ریست سخت افزاری اطلاعات موجود در رم و سرعت بیشتر در تغییر وضعیت از حالت خواندن به حالت نوشتن می باشد. بیشترین حافظه گرافیکی مورد استفاده در کارت های گرافیک GDDR3 هست.
حافظه گرافیکی GDDR4
این حافظه گرافیکی را شرکت Nvidia و ATI معرفی کرد. اما انویدیا از GDDR4 استقبال نکرد و مثل قبل بر روی حافظه GDDR3 کار کرد. این حافظه به نسبت نسل قبل دارای ولتاژ عملیاتی کمتر و دو برابر شدن مقدار پیش فرض از 4 بیت به 8 بیت می باشد.
حافظه گرافیکی GDDR5
حافظه گرافیکی GDDR5 در سال 2007 استاندارد شد و برای اولین بار در سال 2008 مورداستفاده قرار گرفت. شرکت AMD اولین کارت گرافیک با حافظه GDDR5 را تولید کرد. پهنای باند در این حافظه به نسبت نسل قبل دو برابر شده به همین علت میزان مصرف انرژی در آن کاهش یافته است. همچنین سرعت انتقال اطلاعات در این حافظه دو برابر GDDR3 شده است.
این حافظه برای استفاده در کارت گرافیک، لپ تاپ ها، کنسولهای بازی مختلف، محاسبات با کارایی بالا طراحی شده است.
حافظه گرافیکی GDDR5X
ساختار کلی حافظه های GDDR5X شباهت زیادی به نسل قبل دارد. اما فرکانس حافظه آن نسبت به GDDR5 دو برابر شده است. چیپست های این حافظه با ولتاژ 1.35 ولت فعالیت می کنند به این ترتیب توان مصرفی تا 10 درصد کمتر شده و گرمای کمتری تولید میشود. پهنای باند GDDR5X دو برابر بیشتر از GDDR5 است همچنین حداکثر ظرفیت GDDR5X دو برابر GDDR5 است. توان مصرفی GDDR5X در سرعت کلاک برابر، کمتر از GDDR5 است.
حافظه گرافیکی GDDR6
اولین بار شرکت SK Hynix از حافظه GDDR6 رونمایی کرد. رمهای GDDR6 به نسبت نسل قبلی 2 برابر سریعتر شده اند. ظرفیت این حافظه 8 گیگابیت است. این حافظه بر پایه GDDR5 و GDDR5X ساخته شده است اما ولتاژ آن افزایش یافته است بنابراین سرعت کلاک آن بسیار بالاتر و در نتیجه پهنای باند بیشتر میشود.
تراشههای حافظه GDDR6 پهنای باند 16گیگابیت بر ثانیه را ارائه میدهند.
حافظه گرافیکی GDDR6x
سرعت داده آن 21 گیگابایت بر ثانیه، پهنای باند این دستگاه 84 گیگابایت بر ثانیه و پهنای باند سیستم 1 ترابایت بر ثانیه است که تقریباً 43 درصد در مقایسه با GDDR6 افزایش یافته است.
این افزایش شدید پهنای باند سیستم با استفاده از فناوری جدید انتقال سیگنال PAM4 توسط Micron امکان پذیر شده. در این حافظه گرافیکی ارائه سیگنال دهی چند سطحی و همچنین مصرف برق در حدود 3 درصد در هر بیت منتقل شده کاهش یافته است. در حافظه گرافیکی GDDR6x پهنای باند بالاتر و کممصرفتر است.