مزایا و معایب نصب و راه اندازی شبکه
1402-02-06مقایسه کارت گرافیک Nvidia Tesla P4 و Nvidia Tesla P40
1402-03-17CPU یا پردازنده مهمترین بخش یک کامپیوتر است. عملکرد آن بر روی کارکرد تمامی بخشها تاثیر گذار است. یکی از مشکلات اساسی پردازندهها این است که در هنگام کار دمای زیادی را تولید میکنند. دمای CPU میتواند بر سلامت کارکرد آن نقش مهمی داشته باشد. دانستن دمای CPU از ایجاد صدمات به پردازنده سرور جلوگیری کرده و باعث بهینه کار کردن شبکه میشود. در این مطلب به بررسی دمای CPU سرور و راهکارهای مراقبت از آن میپردازیم. با ماکان پرتو همراه باشید.
CPU یا پردازنده چیست؟
مغز کامپیوتر یا گوشی شما CPU یا پردازنده است. پردازنده یا واحد پردازش مرکزی وظیفه پردازش اطلاعات را برعهده دارد. این قطعه بخاطر بار عملیات سنگینی که برعهده دارد گرمای زیادی تولید می کند بنابراین خنک کردن آن ضروری است. CPU برای عملکرد صحیح و عمر مفید باید در دمای نرمال فعالیت کند و مجهز به سیستم خنککنندگی قوی باشد.
دمای نرمال CPUها در کامپیوتر و لپ تاپ معمولا بین 45 تا 50 و در سرورها تا 60 درجه نیز تنظیم میشود، CPU ممکن است بتواند دمای بالاتر را هم تحمل کند اما اصلا به نفع سخت افزار شما نخواهد بود.
وضعیت CPU در دماهای مختلف
در ادامه به وضعیت پردازنده ها در دماهای مختلف می پردازیم:
- دمای زیر 60 درجه سلسیوس: در این دما شرایط کاملا استاندارد و دمای CPU نرمال است.
- دمای 60 تا 70 درجه سلسیوس: شرایط مناسب است ولی حتما اقدام به گردگیری فن و هیت سینک نمایید.
- دمای 70 تا 80 درجه سلسیوس: دما بیش از حد معمول گرم و نا مناسب است. مطمئن شوید که فن ها به درستی کار میکنند و گرد و خاک محفظه های تهویه را مسدود نکرده اند.
- دمای 80 تا 90 درجه سلسیوس: این دما در طولانی مدت باعث از بین رفتن سیستم شما خواهد شد. در نتیجه هرچه سریعتر نسبت به خنک کردن CPU خود اقدام نمایید.
- دمای بالای 90 درجه سلسیوس: این دما به شدت خطرناک است و مطمئنا به سخت افزار شما آسیب جبران ناپذیری خواهد زد. مراقب باشید که هرگز پردازنده در این دما فعالیت نکند.
پس نتیجه می گیریم بهترین دما برای سی پی یو دمای زیر 60 درجه و دمای خطرناک برای CPU در مجموع بالای 70 درجه در طولانی مدت است.
چگونه CPU را خنک کنیم؟
اکثر CPUها اگر بیش از حد داغ شوند، به طور خودکار Shut Down میشوند. بنابراین با این ویژگی، بعید است که به CPU آسیب وارد شود. شما میتوانید با دمای 60 درجه برای مدت زیادی با کامپیوتر کار کنید اما درجه حرارت 45 درجه تا 50 درجه دمای مطمئن است.
کارکردن با CPU با درجه حرارت بالا باعث بروز مشکلات سیستم و صدمات فیزیکی به CPU میشود که شما میتوانید با کنترل سرعت فن، سی پی یو را خنک نگهدارید.
بهتر است سیستم را در محیطی با درجه حرارت حدودا 23 درجه سانتیگراد قرار دهید و اجازه ندهید سیستم شما دمایی بالاتر از 75 درجه سانتیگراد را تجربه کند.
شما می توانید اقداماتی را برای خنک نگه داشتن سیستم خود انجام دهید که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
- تهویه مناسب محیط
- گردگیری منظم فنها، محفظههای گردش هوا و سیستم خنک کننده پردازنده
- خاموش کردن و استراحت دادن به کامپیوتر و لپ تاپ
- اکثر پردازندههای سرورها و کامپیوترها دارای سیستم هشدار دمایی هستند، عملکردشان به اینصورت است که در صورت بالا رفتن دمای پردازنده از حد مشخص به سرعت سیستم خاموش می شود، این برنامه همانند قطع برق عمل کرده و بدون ذخیره سازی از نرم افزارها خارج میشوند.
- تعویض خمیر سیلیکونی پردازنده
- بستن نرم افزارهای غیرضروری که در پس زمینه سیستم فعال هستند.
- در صورت معیوب بودن سیستم خنک کننده باید آن را تعویض کنید.
میزان سرعت فن CPU
فن مهمترین عضو خنک کننده CPU است. فن دستگاهی است که سرعت استاندارد آن بین 3 تا 4 هزار دور در دقیقه است و ممکن است متناسب با نوع پردازنده از این عدد فراتر برود. یکی از عوامل بسیار مهم در خرابی سیستم، پایین بودن سرعت چرخش فن یا خراب بودن آن است.
دمای نرمال CPU
CPU بر روی مادربورد قرار دارد و بر روی آن هیت سینک و فن قرار گرفته است. فن در حال چرخش است که در نتیجه آن هوای خنک به Heat Sink منتقل شده و باعث خنک شدن پردازنده می شود. مناسب ترین دما برای پردازنده بین 45 تا 50 درجه می باشد.
روش تشخیص دمای CPU
یکی از روش های فهمیدن دمای CPU استفاده از نرم افزار Speed Fan می باشد. با استفاده از این برنامه علاوه بر پردازنده امکان چک کردن دمای سایر قطعات سیستم هم وجود دارد.
پیشنهاد مطالعه: حافظه Cache یا حافظه پنهان پردازنده چیست؟
میزان دمای کارت گرافیک
قسمت زیادی از بار کاری سیستم علاوه بر پردازنده بر روی کارت گرافیک می باشد که این امر در کارت گرافیک باعث مصرف برق بیشتر و تولید گرمای زیادی در سیستم می شود. بنابراین خنک کننده در کارت گرافیک بسیار مهم است. تولیدکنندگان کارت گرافیک برای کاهش حرارت سیستم از خنک کننده های مختلفی مثل خنک کننده های آبی و بادی استفاده می کنند.
در کل طبق استانداردها میزان حرارت کارت گرافیک نباید از 85 درجه بیشتر شود. فقط شرکت Nvidia یک استثنا برای کارت گرافیکهای سری RTX قائل شده و دمای نرمال آنها را تا 90 درجه اعلام کرده است.
میزان دمای CPU لپ تاپ
دمای مجاز CPU لپ تاپ بین 35 تا 50 درجه می باشد. اما ممکن است هنگام انجام عملیات پردازشی سنگین این دما به 60 درجه نیز برسد. در صورت انجام کارهای گرافیکی و عملیات سنگین گردگیری پردازنده، سیستم خنک کنندگی و تهویه لپ تاپ را فراموش نکنید.
دمای CPU هنگام بازی
زمان اجرای بازی های کامپیوتری فشار بالایی به پردازنده و کارت گرافیک وارد می شود که باعث افزایش دمای سیستم خواهد شد. در هنگام بازی حداکثر دما باید بین 75 تا 80 درجه باشد. دمای بالاتر و ایجاد شرایط Overclock در هنگام بازی آسیب زیادی به سیستم خواهد زد.
میزان دمای CPU کامپیوتر
دمای نرمال CPU کامپیوتر بین 45 تا 50 درجه است، CPU کامپیوتر توان تحمل دمای بالاتر را دارد اما دمای بالاتر از 50 درجه باعث آسیب های زیادی به CPU خواهد شد.
امکان اینکه در هنگام انجام یک عملیات سنگین سیستم خاموش شود وجود دارد که این امر بخاطر عملکرد سیستم کنترل دمای پردازنده است که با افزایش دما سیستم را خاموش می کند.
میزان دمای CPU گوشی موبایل
در صورتی که دمای پردازنده گوشی موبایل از 55 درجه بالاتر بروذ قطعا آسیب های زیادی به گوشی شما وارد خواهد شد. شما می توانید از طریق نصب نرم افزار CPU Monitor میزان دمای گوشی هوشمند خود را چک نمایید.
کلام پایانی
افزایش دمای پردازنده در دراز مدت، باعث آسیب دیدن قطعات و اختلال در کارکرد سیستم می شود بنابراین لازم است که دمای CPU را مرتبا چک کنید و در صورت افزایش دما به فکر تهیه سیستم خنک کننده، ارتقای سخت افزار و … باشید.
در این مطلب شما را با میزان دمای استاندارد CPU در دستگاه های مختلف آشنا کردیم. شما می توانید در خصوص مشاوره، طراحی، پیاده سازی، راه اندازی و… از تجربیات همکاران ما بهره مند شوید.