اینفوگرافیک تفاوت بین هارد دیسک سرور و هارد دیسک معمولی
1402-07-12مقایسه کارت گرافیک Nvidia Tesla A100 و Nvidia Tesla V100
1402-10-24تفاوت ظرفیت هارد دیسک نسبت به ظرفیت ذکر شده بر روی محصول، یکی از بزرگترین مشکلات کاربران هنگام خرید می باشد. در این مقاله قصد داریم علل تفاوت ظرفیت هارد دیسک با ظرفیت واقعی آن را شرح دهیم.
هارد دیسک چیست؟
هارد دیسک یا هارد درایو، سختافزاری ضروری است که برای ذخیرهسازی و نگهداری اطلاعات استفاده میشود. در واقع هارد دیسک، دستگاه ذخیره سازی اطلاعات به صورت دائمی و پایدار است که با قطع برق و یا خاموش شدن سیستم، اطلاعات موجود در آن پاک نمی شود.
هارد دیسکها از یک دیسک سخت، موتور چرخان، هد و مقدار کمی مدار الکتریکی تشکیل شده است. با توجه به اینکه اطلاعات دیجیتال روز به روز در حال افزایش می باشد، نیاز به این قطعه در ظرفیت های بالا بسیار بیشتر شده است.
میزان تفاوت ظرفیت اسمی هارد دیسک با ظرفیت واقعی آن چقدر است؟
در گذشته محصولات ذخیرهسازی را در ظرفیتهای کم تولید می کردند. به همین دلیل، اختلاف به وجود آمده در ظرفیت آن ها با مقدار نوشته شده بر روی محصول بسیار ناچیز بوده و نادیده گرفته میشده است. اما به مرور زمان و با افزایش ظرفیت هارد دیسک ها و دیگر تجهیزات ذخیره سازی، این اختلاف ظرفیت به چندین گیگابایت میرسد و عموما شرکتها برای رند نشون دادن ارغام ذخیرهسازی دستگاههایشان از حجم اسمی استفاده میکنند که این کار باعث نارضایتی کاربران شده است.
به عنوان مثال زمانی که یک هارد 2 گیگابایتی را میخرید، ظرفیتی معادل 1860 مگابایت در اختیارتان قرار می گیرد چون این اختلاف ناچیز هست معمولا نادیده گرفته می شود اما زمانی که یک هارد 4 ترابایتی را میخرید ظرفیتی معادل 3720 گیگابایت در اختیارتان قرار میگیرد. این اختلاف در ظرفیت 4 ترابایت به 280 گیگابایت می رسد که باعث می شود حجم زیادی از ظرفیت اسمی هارد دیسک نشان داده نشود.
پیشنهاد مطالعه: اینفوگرافیک تفاوت بین هارد دیسک سرور و هارد دیسک معمولی
در نتیجه یکی از دلایل اختلاف حجم هارد به خاطر تفاوت در سیستم اندازه گیری است؛ در نظر داشته باشید که حجم تجهیزات ذخیره سازی با استفاده از سیستم باینری اندازه گیری میشود. تمام دادههای رایانه بهصورت باینری یک یا صفر نمایش داده میشوند. بیت کوچک ترین واحد حافظه است که فقط دو مقدار صفر یا یک را میتوان در آن ذخیره کرد. هر 1 بایت معمولاً برابر ۸ بیت است. در زبان کامپیوتر تبدیل یکاها با تناسب 1024 محاسبه می شود.
تولید کنندگان هارد با رند نشون دادن گیگ های تشکیل دهنده ی هارد آنها را به فروش می رسانند. این رندسازی به دلیل استفاده از واحد اندازه گیری 1000 مگابایتی برای تفسیر یک گیگابایت به جای استفاده از 1024 مگابایت صورت می گیرد.
بنابراین هر 1024 بایت معادل 1 کیلوبایت می باشد و هر 1024 کیلوبایت معادل 1 مگابایت است این عدد برای تبدیل شدن به کیلوبایت باید تقسیم بر عدد 1024 شود. این روند به همین صورت تا یکاهای بیشتر ادامه دارد.
به عنوان مثال، یک هارد دیسک 1 ترابایتی معادل 1.000.000.000.000 بایت می باشد و در نهایت ظرفیت 931.32 گیگابایت در اختیار شما قرار می دهد.
برای دستیابی به ظرفیت هارد دیسک خود در معادل گیگابایت می توانید از فرمول زیر استفاده نمایید:
ظرفیت اسمی هارد دیسک به گیگابایت * 0.93 = ظرفیت واقعی که در اختیار کاربر قرار می گیرد.
از دیگر تفاوت ظرفیت اسمی هارد دیسک با ظرفیت واقعی آن
از دیگر دلایلی که باعث کم بودن ظرفیت واقعی هارد نسبت به ظرفیت اسمی آن میشود، به خاطر این است که بخشی از فضای دستگاههای ذخیره سازی اطلاعات را به ساختار فایلهای سیستمی و مدیریتی و نگهداری پوشهها اختصاص دادند. همچنین این فایلها شامل اطلاعات مربوط به پارتیشن بندی هارد، لیست فایلها، فولدرها و اطلاعات مربوط به عملکرد هارد دیسک هستند.
یکی دیگر از علل اختلاف حجم هارد با حجم اسمی به خاطر اختصاص دادن بخشی از فضا برای فایلهای بازیابی و یا ریکاوری است. برخی از هارد دیسکها، دارای یک پارتیشن مخفی برای ذخیره فایلهای بازیابی هستند. این فایلها در صورت خرابی هارد دیسک، میتوانند برای بازیابی اطلاعات مورد استفاده قرار گیرند. البته توجه داشته باشید که حجم این پارتیشن با توجه به نوع هارد دیسک متفاوت است.
جمع بندی
در این مقاله شما را با علت اختلاف ظرفیت واقعی هارد با ظرفیت اسمی درج شده روی لیبل هارد آشنا کردیم. همان طوری که بیان کردیم، استفاده از سیستم باینری، اختصاص دادن بخشی از فضای ذخیره سازی برای فایلهای سیستم و فایلهای ریکاوری از مهمترین دلایلی هستند که باعث شده تا حجم واقعی هاردها و تجهیزات ذخیره سازی کمتر از ظرفیت اسمی آنها باشد.